Country Minstrels

Sveriges äldsta countryband

Country Minstrels har spelat countrymusik vid konserter och danstillställningar sedan 1964. De spelade in sin första skiva 1966, och hamnade med den på svensktoppen samma år. Country Minstrels startades av Janne Lindgren, som fortfarande är bandets kapellmästare. Medlemmarna har växlat genom åren, men musiken har förblivit densamma, genuin countrymusik med western swing som specialitet. Bandet bär alltid scenkläder i westernstil.

År 1984 segrade Country Minstrels i en tävling i Holland, "Euro Country Music Masters", med deltagare från elva länder. Tävlingen TV-sändes i de flesta av dessa länder, inklusive Sverige. Under 1985 deltog Country Minstrels i stora festivaler i Sverige, Finland och Polen. I Mragowo, Polen, gav de tre olika konserter inför en stor och entusiastisk publik, och en LP-skiva med bandet släpptes även i Polen samma år.

1986 representerade Country Minstrels Sverige vid den första stora internationella countrymusikfestivalen i Prag, Tjeckoslovakien. Där gav de två föreställningar, inför samman lagt ca. 20.00 åskådare varpå de åkte på en bejublad turné i Tjeckoslovakien. 1987 kom Country Minstrels 8:de LP-skiva ut, med den tjeckiske sångaren Michal Tucny som gästartist. Plattan fick överlag utmärkta recentioner. Bandet valdes under året till Sveriges populäraste countryband av tidskriften Kountry Korrals läsare. I maj 1988 uppträdde Country Minstrels på Gröna Lunds stora scen. Samma år medverkade bandet i Hasse Anderssons julprogram i TV.

Country Minstrels har vid flera tillfällen varit kompband åt stora amerikanska artister som t ex Vernon Oxford, Wanda Jackson, Bill Green, Charlie Walker och Joe Sun. De har dessutom spelat med många av våra svenska artister som t ex Annlouise Hansson, Cacka Israelsson, Elisabeth Andreasson och Alf Robert-son. På 80-talet var Country Minstrels hus-band på flera stora countryklubbar i Stockholm som t ex Country Palace, Schlitz Country Club och uppträdde ett flertal gånger på Gröna Lunds stora scen. Country Minstrels medverkade i maj 1989 i Öst-Tyskland på en stor countryfestival. Hösten 1989 firade bandet 25-årsjubileum på Country Palace och det blev en dundersuccé.

Så i mars 1990 åkte Country Minstrels till Öst-Tyskland igen för att genomföra en 14 dagars turné. Denna turné blev en stor framgång med mycket beröm från publiken och arrangörer. Under hösten öppnades Svarta Pannan Country Music Club i Spånga och där blev Country Minstrels husband och gjorde stället till ett av Stockholms populäraste.

Country Minstrels deltog i den stora finalen i Riksradions SM i countrymusik i Mariestad 1992. Bandet kom på fjärde plats vilket resulterade i en skivinspelning tillsammans med Mats Rådberg & Rankarna, Alf Robertson och Thomas Haglund Western Swing Band. Country Time 1, som CDn hette, valdes samma år till årets countryplatta. I juli åkte Country Minstrels till Polen för att medverka vid den stora countryfestivalen i Sopot. Samma månad uppträdde bandet 4 dagar på Gröna Lunds stora scen.

1993 var bandet med i Furuviks skandinaviska countrytävling och kom på en hedrande andra-plats, bäst av de svenska banden. Under hösten spelade Country Time 2 in, där bandet gästades av Joe Sun. Plattan fick mycket beröm i svensk press. Under 1994 jobbade Country Minstrels med firmafester, jippon och förstås på de stora countryfestivalerna Lida och Furuvik.

I januari 1995 startade Wärdshuset TantoGården countrykvällar med Country Minstrels som husband och det blev en omedelbar succé . Under sommaruppehållet passade bandet på att gästspela vid en stor countryfestival i Visagina, Litauen plus det årligt återkommande Furuviks Country Festival. Höstens countrykvällar på TantoGården blev mycket trevliga och gästades av artister som Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Göran Ringbom, medlemmar ur Hep Stars, Trio Me´Bumba, Thomas Haglund och många, många fler.

Vintern 1996 släpptes äntligen Country Minstrels platta med Michal Tucny i Tjeckien, efter tio år och då Michal avlidit efter en tids sjukdom. Under hela vintern och våren fortsatte Tantokvällarna med mycket folk och hög stämning. Gästartisterna avlöste varandra och förutom ovan nämnda märktes Gösta Engström och Casey Driessen från Chicago. Country Minstrels medverkade också i ett TV-program i Femman som hette "Det Ringer På Dörren". Ett doldakameranprogram med bl a Mi Ridell.

Sommaren 1996 blev mycket jobbig för Country Minstrels eftersom bandet kompade flera amerikanska artister, bl a Rip Masters, Joy Lynn White, Mark Crigler och Jacob Lyda. 1997 gjorde bandet en kortare turné i Norge och spelade bl a med Tom Brumley. Ett framträdande på American Festival i Kungsan hanns också med. Country Minstrels första gig 1998 var en firmafest på Skansen och sedan att uppträda på Lida och Furuviks festivaler med en unik och mycket uppskattad western swingsättning med twinfiddle och steel. Sammanlagt var det ett 9-mannaband och som gästartister fanns Red Jenkins och Göran Danielsson.

Året 1999 började med att Country Minstrels spelade med Clay Blaker på Star Hotel i Älvsjö inför ett mediauppbåd. På Lida kompades Mark Crigler och på Big Rivers Country Party i Gustafsfors Ben Olander och Christina Lindberg. I Värmland gjorde även Country Minstrels ett eget program. Som vanligt jobbade bandet på den lilla scenvagnen på Furuviks Country Festival detta år också. Hösten innebar en del firmafester med tema western.

Country Minstrels består år 2003 av följande medlemmar:

Janne Lindgren, pedal steel guitar, ¤ Christer Rosenkvist, sång & gitarr ¤ Jari Sjöblom, sång, gitarr och piano ¤ Carolina Åkerlind, sång och piano ¤ Håkan Sahlin, bas ¤ Anders Lövmark, trummor ¤

Läs mer om Country Minstrels på www.steelguitar.nu  Kontakta bandet för demoCD steelguitar@swipnet.se

Vi spelar gärna på er festival i sommar eller på någon annan typ av fest!
Vi garanterar dig äkta countrymusik med kläder i countrystil.  No Bullshit!!

Hälsningar

Janne Lindgren